Sumber : Google

Bagaimana Kuala Lumpur mendapat namanya adalah satu misteri yang masih tidak dapat diselesaikan hari ini. Namun terdapat 3 teori tentang bagaimana Kuala Lumpur mendapat namanya.

Yang pertama adalah bahawa Kuala Lumpur mendapat namanya daripada “Lampang” perkataan yang bermaksud “hutan berlumpur ditunaikan”. Kuala Lumpur mula ditubuhkan apabila tanah paya sebelah sungai Gombak dan Klang simpang telah dibersihkan, dan ia menjadi sebagai Kuala Lampa, dan kemudian sebagai Kuala Lumpur.

Versi kedua dijelaskan oleh lokasi di Kuala Lumpur di persimpangan antara Sungei Gombak dan Klang Sungei. Dalam bahasa Melayu, Kuala bermaksud persimpangan antara 2 sungai, dan Lumpur bermakna berlumpur. Oleh itu, Kuala Lumpur bermaksud “simpang sungai berlumpur.”

Selaras dengan bahasa Melayu, titik di mana aliran yang lebih kecil menyertai satu besar biasanya dipanggil Kuala aliran lebih kecil. Jika begitu, Kuala Lumpur berhak harus bernama Kuala Gombak.

Versi ketiga adalah bahawa tempat asalnya dipanggil Lumpur Pengkalan atau “jeti berlumpur.” Klang pada asalnya dikenali sebagai Pengkalan Batu atau jeti batu, dan jeti hulu dinamakan Pengkalan Lumpur untuk membezakan antara kedua-dua jeti. Penjelasan menganggap bahawa Cina kemudian dipendekkan nama asal untuk Kalan Lumpur dan kemudian ke Kuala Lumpur.

Advertisements