Tags

Tengkolok Diraja Selangor

Mengikut Kamus Dewan (edisi ke-4), istilah “tengkolok”, “destar”, dan “setanjak”/”tanjak” adalah bersinonim; selain yang diterangkan di atas, perkataan “tengkolok” juga merujuk kepada “kain penutup kepala atau selubung (daripada sutera dll) yang dipakai oleh wanita”[1], pengertian tengkolok sebagai alas kepala wanita jarang digunakan hari ini. Akan tetapi, sesetengah pihak mengatakan bahawa tengkolok, destar, dan tanjak adalah berbeza dari segi jenis kain dan/atau ikatan walaupun sama kegunaannya, yang mana tengkolok merupakan alas kepala buatan kain bermutu yang lilitannya berlapis (tebal) dan meruncing ke atas; “destar” pula lilitannya rendah dan nipis berbanding tengkolok; “tanjak” pula lilitannya seperti tengkolok, tetapi kainnya lebih ringkas dan nipis.[2]

Adalah diterima bahawa tengkolok dicipta seawal-awalnya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Sebelum zaman itu, sudah menjadi kewajipan rakyat jelata untuk menutup kepala atau mengikat rambut panjang supaya kelihatan kemas apabila apabila menghadap raja. Masyarakat Melayu Melaka mendapat ikhtiar untuk menggunakan kain panjang berbentuk segi empat untuk dilipat-lipat dan diikat menjadi sejenis alas kepala yang kemas untuk dipakai dalam urusan rasmi. Ikatan kain ini lama-kelamaan makin lama makin cantik mengikut peredaran zaman, diolah dan diubahsuai mengikut taraf pemakainya.[3]

Tengkolok boleh dibuat dalam pelbagai jenis bentuk dengan jenis dan corak kain yang berbeza, mengikut taraf sosial pemakainya.[4] Nama am bagi bentuk tengkolok yang berbeza-beza itu ialah “solek”. Setiap Raja Melayu masing-masing memakai solek tengkolok yang khusus. Sultan Selangor memakai “Solek Balung Raja” berwarna serba kuning emas ketika menghadiri majlis pertabalan atau hari keputeraan baginda.

“Solek Balung Raja”, Tanjak Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor yang dipakai oleh baginda dalam majlis adat istiadat diraja negeri Selangor, seperti istiadat pertabalan, hari keputeraan dan lain-lain.

Reka bentuk Tengkolok ini diambil daripada Tengkolok Balung Ayam dari negeri Perak, setelah terjalin perkahwinan diraja di antara kerabat negeri Selangor dan Perak. Ianya diperkenalkan ketika era pemerintahan Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah.

Rujukan

1. Carian tengkolok di Pusat Rujukan Persuratan Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai pada 3 Mac 2011.
2. Stanjak, Tanjak, Destar, Tengkolok, Gemala Kasturi (blog), 11 Julai 2010. Diambil pada 3 Mac 2011.
3. Warisan Budaya Malaysia: Pakaian dan Perhiasan Masyarakat Melayu – Perhiasan Kepala, Perpustakaan Negara Malaysia. Diambil pada 3 Mac 2011.
4. Tanjak Warisan Melayu, Resam Melayu. Diambil pada 3 Mac 2011.