Era Pra-Kemerdekaan (1857-1957)

Dalam Bahasa Melayu, maksud namanya adalah “kuala berlumpur.” Pendudukannya bermula apabila seorang ahli keluarga DiRaja Selangor yang bernama Raja Abdullah, membuka Lembah Klang untuk pelombongan biji timah. pada awalnya hanya 87 pencari gali Cina yang telah pergi ke sungai Klang dan memulakan prospek di daerah Ampang, pada masa itu kawasan tersebut adalah hutan belantara.
Walaupun 69 dari mereka meninggal dunia kerana keadaan penyakit wabak, pelombongan biji timah yang berkembang telah ditubuhkan.
Ini menarik perhatian banyak pedagang yang berdagang keperluan asas kepada pelombong-pelombong untuk mendapatkan sebahagian dari biji timah. Pedagang membina kedai di kuala sungai Klang dan Gombak. Oleh kerana itu, sebuah bandar telah dilahirkan.

Sejarah Kuala Lumpur juga amat berkait rapat dengan Haji Abdullah Hukum, yang merupakan salah seorang Panglima kepada kerajaan Negeri Selangor semasa dibawah Pemerintahan Almarhum Sultan Abd Samad.

Sementara pekan itu membesar, Inggeris, yang menjajah Malaya pada waktu itu, merasa mereka harus melantik (Kapitan Cina, atau Kapten kepada orang Cina) untuk mentadbirkan dan memastikan ada undang-undang dan peraturan.

Kuala Lumpur dari pekan lombongan kecil yang sunyi telah menjadi bandar yang terutama di Selangor. Pada awalnya, Kuala Lumpur adalah pusat Perang Saudara Selangor, di mana dua persengkatan dapat ditanggapkan; pergaduhan di antara putera-putera Selangor ke atas keuntungan lombongan biji timah, dan suatu dendam berdarah di antara Kapitan Yap dan Chong Chong, yang mahu menjadi Kapitan. Kapitan Yap dan tulang belakangnya, Tengku Kudin, berjaya dan sejak masa itu, terima kasih kepada pimpinan bagus Kapitan Yap, Kuala Lumpur menjadi bandar yang terbesar di Selangor.

Dia membina Kuala Lumpur, yang dihancurkan oleh Perang Saudara dan memenuhinya dengan pelombong Cina dari tempat lain di Selangor. Dia juga mengalakkan petani Melayu untuk tinggal dekat Kuala Lumpur untuk memudahkan bekalan sumber makanan.

Dataran Merdeka di pusat Kuala Lumpur, di mana kemerdekaan Malaya diumumkan pada tahun 1957 Ia telah menjadikan Kuala Lumpur Ibu Negeri Selangor.
Sir Frank Swettenham pada waktu itu diwakilkan Residen Selangor dan dia menjadi orang bertanggungjawab untuk membuat Kuala Lumpur kedudukan pentadbiran Selangor. Masa pentadbirannyalah Kuala Lumpur bersambung menjadi bandaraya kaya dan aman, selepas kematian Kapitan Yap. Apabila Negeri-negeri Melayu Bersekutu digabungkan dengan Swenttenham sebagai penjaganya pada tahun 1896, Kuala Lumpur menjadi ibu negerinya.

Pada Perang Dunia II tentera Jepun menakluki Kuala Lumpur pada 11 Januari, 1942 dan menguasai bandar itu selama 44 bulan.

Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Sejarah_Kuala_Lumpur